Cuixa de xai al forn (6 pax.)

Hi ha algun plat d’aquells, que si no hi ha prou gent a taula, no justifica cuinar-lo ja que les peces són molt grans i porten força temps de cocció i molta teca per si només som dos.

Però si ja som una colla i volem preparar un bon àpat i un bon festival de carn, una cuixa de xai és molt espectacular i no en mengem gaire sovint.

En primer lloc i quan anem a veure al carnisser, l’hi demanarem que ens prepari les cuixes per anar al forn i marcades per fer-ne talls individuals. Un cop les tinguem a casa, les salpebrem per tots els cantons, ben untades d’oli d’oliva i les deixem marinar una estona, mentre preparem l’acompanyament.

En una safata per enfornar, tallarem 6 tomàquets a daus, 1 quilo de patates obertes per la meitat, quatre cebes i quatre alls tendres, un bon raig d’oli d’oliva, sal, pebre, farigola, romaní, mitja copa de vi blanc, mitja de vi ranci, una de brou de carn, 4 fulles de llorer i orenga al gust de cadascú.

Engegarem el forn a 150 graus, posarem la safata amb l’acompanyament de fons, una reixa entremig, les cuixes a sobre i deixarem que vagi coent uns 30 minuts. Traurem la safata i les cuixes del forn, remenarem les verdures, donarem mitja volta a les cuixes, les regarem amb el brou i l’oli que tenim a la safata i ho tornem a posar tot plegat dins el forn durant mitja hora més.

Aquest mateix pas el repetirem tantes vegades com faci falta i segons el pes de la carn, la proporció de temps per aquests casos, és d’una hora per quilo de carn, així que si les dues cuixes pesaven uns dos quilos i mig, ho cuinarem durant dues hores i mitja. Si us agrada que la peça tingui una capa de cruixent per fora, posarem només les cuixes al forn l’última mitja hora, activarem el gratinador i anirem vigilant que no se’ns cremi.

Per emplatar aquesta recepta, primer col·locarem les patates i les verdures de fons, a sobre hi posarem les cuixes i per acabar de decorar el plat, unes branques de romaní li donaran el toc.

Plat contundent, sempre va maridat amb un vi de la mateixa consistència, així que en aquest cas us recomano un Dotze DOQ Priorat o un Dotze DO Empordà.

Publicado por nachorodamon

Comparteixo reflexions a l'aire per qui les vulgui llegir i comentar

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: